dinsdag 5 juni 2012

Heinz Friedländer

In 1993 werd door amateurhistoricus Piet Willemsen een dagboek aangetroffen op boerderij Visschers in Voorstonden in de gemeente Brummen. Dit boerderijtje, momenteel Voorstondensestraat 3, lag in de Tweede Wereldoorlog nogal afgelegen. Dat gaf de gelegenheid om op 40 m van de boerderij in een 9 ha groot bos een schuilhut te bouwen. 
Het dagboek werd bijgehouden door een van de tien joodse onderduikers op deze boerderij tijdens de Tweede Wereldoorlog tot vlak voor 12 november 1942, het moment dat er bij een overval de tien onderduikers en de toenmalige boer, Joh. Visschers, werden opgepakt. De heer Visschers heeft vervolgens een half jaar in concentratiekamp Vught doorgebracht en is vrij snel na zijn vrijlating overleden. De gevangen genomen groep joden werd via 'durchgangslager' Westerbork naar Polen afgevoerd. Slechts twee van de jonge onderduikers wisten te ontsnappen aan een gruwelijk lot. Eén van de ontsnapten, Heinz Friedländer die eerder als Duits vluchteling op de boerderij van de fam. Vriezekolk in Empe was terechtgekomen, heeft de oorlog overleefd en is in 1946 als pionier naar het toenmalige Palestina vertrokken. De familie Visschers uit Halle heeft in de jaren 90 pogingen gedaan om Heinz te traceren, maar ondanks samenwerking met het tv programma Spoorloos bleven deze pogingen vruchteloos. Mocht iemand weten wat er met Heinz Friedländer is gebeurd sinds zijn emigratie naar Palestina in 1946, laat het dan even weten.

Naschrift
Op https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Heinz-Julius-Friedl%C3%A4nder/01/92869 staat het lot van Heinz Julius Friedländer beschreven. Zou dit dezelfde persoon als bovenstaande Heinz Friedländer zijn? Zo ja, wat was zijn lot na 1942?

Referenties


Geen opmerkingen:

Een reactie posten